Samospráva bude hľadať nového správcu mestských bytov

03.11.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 3. novembra (TASR) - Správca tepelného hospodárstva na území mesta Vranov nad Topľou, spoločnosť Bukóza Energo, požiadala magistrát o spoluprácu pri riešení nedoplatku za dodávku tepla a vody v hodnote ...
Akciová spoločnosť mesta vyberala od konečných odberateľov tepla úhrady, no finančné prostriedky použila na splácanie záväzkov voči svojim veriteľom.
Na základe vyjadrenia radnice MsBP neplní úlohy riadneho výkonu správy mestského majetku. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v týchto dňoch rozhodlo, že poverí po novom roku správou bytov iný subjekt.
Na margo vzniknutej podlžnosti predseda predstavenstva MsBP Ján Balog poznamenal, že za situáciu nesie zodpovednosť aj samospráva, ktorá má zaplatiť súčasnému správcovi mestských bytov za odpredaj jeho tepelných rozvodov finančné prostriedky v hodnote viac ako 580.000 eur. Podľa Balogových slov mesto zatiaľ uhradilo z tejto sumy asi 18 %. "Neplatili sme Bukóze za to teplo kvôli tomu, že tam boli staré záväzky voči plynárňam, elektrárňam, vodárňam, tieto boli prioritné, tieto sa splatili a samozrejme, chýbali aj tieto prostriedky z mesta, " povedal Balog.
Poslanci MsZ v súvislosti s vyrovnaním dlhu v sume 165.199 eur, ktorý vznikol v období od 1. januára do 31. augusta tohto roka, schválili v týchto dňoch takzvaný trojzápočet, čím sa započítajú vzájomné pohľadávky a záväzky medzi spoločnosťou Bukóza Energo, MsBP a mestom Vranov nad Topľou. Spoločnosť Bukóza Energo v prípade nevyriešenia vzniknutej podlžnosti pohrozila, že by mohla v krajnom prípade pristúpiť pred vykurovacou sezónou k prerušeniu dodávok tepelnej energie.
Na základe rozhodnutia poslaneckého zboru bude mesto nakoniec hľadať prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže nového správcu bytov vo vlastníctve mesta s účinnosťou od 1. januára 2011. MsBP by mal mať v budúcnosti v správe okrem miestneho cintorína už iba mechanické čistenie mesta, údržbu miestnych komunikácií a úpravu mestskej zelene. "Táto organizácia podľa môjho názoru už postupne stráca svoje opodstatnenie, " konštatoval na margo schváleného uznesenia poslanec Igor Pribula (SDKÚ-DS).
Bukóza Energo, a. s. má v prenájme tepelné hospodárstvo mesta, ktoré pred ňou spravoval MsBP, na základe nájomnej zmluvy z 29. októbra 2009 na obdobie 25 rokov. Podľa jej podmienok sa zaviazala dodávať teplo počas nasledujúcich 10 rokov za stabilnú cenu 18,19 eura za 1 GJ. Prenájmom mestského majetku by si mala samospráva prilepšiť každoročne o sumu viac ako 298.000 eur. Nájomca sa zároveň zaviazal v budúcnosti na etapovitú rekonštrukciu sekundárnych rozvodov a výmenníkových staníc v hodnote viac ako 10 miliónov eur.
 

Vyberte región